Restaurang Hodja i Uppsala

Om oss

Restaurang Hodja

Hodja handlar om en helhetsupplevelse. När man kliver in i restaurangen så känner man den varma atmosfären och det är en känsla som vi vill att man tar med sig när man kliver ut från dörren.

I en lokal som är fantastiskt inrett med tre olika rum. ”Barrummet” som är det första rummet som möter en med tygtaket som påminner om moln med hängande lampor i olika färger. Efter det har vi ”Kärleksrummet” med dom små borden och ena väggen klädd i tyg i olika vackra färger. Till sist ”Glasrummet” där man möts av en lång elegant soffa längs med tegelväggen och en öppningsbar glastak.

Små tallrikar och skålar med spenatfyllda piroger, grillade lammracks, kikärtsröra och annat gott meze. Eller varför inte en varmrätt om man känner för det. Allt tillagat av våra duktiga kockar och serverat av kunnig personal som ser till att gästerna har en minnesvärd kväll.

Varmt välkomna till Restaurang Hodja i Uppsala

Historia

Humorns mästare Nasrettin Hodja återspeglar i sina berättelser det typiska turkiska livet och mentaliteten. Han får oss att skratta och i samma stund att tänka: det roliga och det allvarsamma går hand i hand, men låt oss försöka berätta för dig om Nasrettin Hodjas liv och leverne i korthet: Det sägs att han föddes 1208 i Aksehir, en liten by nära staden Eskisehir. Han studerade i olika skolor i Sivrihisar och Konya men han lämnade ändå aldrig Aksehir där han levt den största delen av sitt liv.

Man vet att han undervisade och tolkade “Kudur-i Cherif”, en storslagen referensbok om Hanefiernas lagbok. Hans kvickhet återfinns som en röd tråd i alla hans berättelser. Det finns ett idiomatiskt uttryck hos oss: när någon hamnar i en konstig situation eller måste skratta åt sin egen belägenhet då säger vi: “vi blev som Hodjan (Hocaya döndük)” och helt plötsligt blir denna situation som en av Hodjas berättelser. Nasrettin Hodjas berättelser blir aldrig föråldrade.

De känns väldigt aktuella med deras bitande humor och charm. Man har berättat och återberättat men folket har ibland lagt till eller t.o.m konstruerad nya berättelser (men alltid i Hodjas stil och anda). Därför känner man idag inte till det riktiga antalet orginella Hodjaberättelser.

Hodja Uppsala

Välkommen in

Beställ eller boka bord online